Na kávičke s princom Bajajom

  • March 28th at 12:28pm
herec, ktorý tímto postavám (a mnohým ďalším) prepožičal kus seba a vdýchol im život. A to je veru naozajstný zázrak, nie ako to obyčajné oteplenie po pridlhej zime.

Nie je v našich končinách veľa ľudí, čo kráčali ako hostia po červenom koberci medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Vlastne, je len jeden – slovenský herec Ivan Palúch, no a my sme sa s ním na Medenej stretli a spoločne vypili šálku kávy v družnom rozhovore. A hovoriť veru bolo o čom. Hral po boku slávnej francúzskej herečky Annie Girardotovej, s ktorou sa spriatelil. S Omarom Sharifom si pri rulete vymenil motýlika. Účinkoval v mnohých obľúbených filmoch ako napríklad Adam Šangala, Markéta Lazarová, Princ Bajaja, Pacho, hybský zbojník, Lietajúci Cyprián či Nevera po slovensky. Závratnú kariéru vychyteného herca ukončila normalizácia v 70-tych rokoch. Nasledoval zákaz hrať, problém zamestnať sa a existenčné problémy, pridali sa aj zdravotné.

fotografia

“Oteplenie” po udalostiach konca roku 1989 dalo vyrásť nádeji na plnohodnotný návrat k milovanej profesii, prišli ale aj sklamania. Zakladal napríklad fakultu dramatických umení na Akadémii umenia ale učiť tu nemôže – nemá vysokoškolský diplom. Čo na tom, že tento talentovaný herec obstál zarovno zahraničných hviezd svetového filmu? Ako súčasný 72-ročný dôchodca má podľa vlastných slov asi najnižší dôchodok na svete. Presne 256 eur. Chýbajú mu roky, kedy nemohol pracovať. Hádam si len dnes nemá ísť pýtať potvrdenie od ŠTB, že mu neumožnili zamestnať sa? Hoci tie roky nejako prežil, keď písal pod iným menom hry, výnimočne mohol hrať malé úlohy či komparz a občas vypomohli na chleba deťom priatelia. Paradoxne, dnes “schytáva” opäť, tentoraz od sociálky.

V roku 2008 na 16. medzinárodnom filmovom festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach prevzal tabuľku so svojím menom a vlastnoručne ju pripevnil na Most slávy. Uznanie sa dostavilo, aj keď neskoro. Zmierený o rok neskôr pre magazín Život hovorí: „My sme taký národ. Prosto si nevážime hodnoty, ktoré máme. Ale beriem to s nadhľadom, čo iné mi zostáva.” Palúch žije skromne v dvojizbovom byte v Banskej Bystrici. Tentoraz po jeho boku stojí jeho životná láska Ida. Spoločné šťastie a pokoj si užívajú už štrnásť rokov. Jeho filmy robia radosť aj naďalej, stále novým generáciám, vďaka za to, majstre. Babie Leto opäť pomohlo, je nám cťou i potešením. A vonku sa naozaj oteplilo, konečne je tu jar…