OZ Babie leto víta iniciatívu na príspevok k dôchodku pre olympionikov, netreba však zabudnúť aj na ďalšie osobnosti!

  • April 25th at 3:04pm
ku športovému reprezentantovi. Zároveň ale upozorňuje na fakt, že nie len olympijskí medailisti si v starobe zaslúžia pomoc a podporu.

OZ Babie leto – združenie za pekné posledné roky, aktívne vyhľadáva významné slovenské osobnosti na ktoré sa pomali zabúda, dokumentuje ich osudy a ponúka im pomoc. Zástupcovia združenia sa takto v nedávnom období stretli napríklad s trénerkou krasokorčuliarskej legendy Ondreja Nepelu pani Hildou Múdrou, jedinou slovenskou atlétkou, ktorá získala olympijskú medailu Evou Šuranovou – Kucmanovou, hercom Ivanom Palúchom, pästiarom Jánom Zacharom či fotografom Róbertom Berenhautom.

„Je chvályhodné, že poslanci myslia na športovcov, ktorí významne reprezentovali našu krajinu na olympiádach a získali za svoje športové výkony medailové ocenenia. Prežiť dôstojnú starobu si však podľa nášho názoru zaslúžia aj ďalšie osobnosti nášho kultúrneho a spoločenského života. Životná úroveň väčšiny dôchodcov na Slovensku a bohužial aj mnohých vzácnych osobností nie je dobrá a pozornosť by sme mali venovať aj im,“ povedala predsedníčka OZ Babie leto Martina Kucejová – Šinályová.

Zástupcovia OZ Babie leto takto vyhľadali a pomohli aj publicistovi Jaroslavovi Kalnému (1929). „Keď mi v roku 2008 zomrela manželka, stratil som v nej aj človeka, ktorý nielenže viedol domácnosť, ale pomáhal mi knihy a články dávať do elektronickej podoby. Ja totiž s počítačom nie som zadobre. To ma veľmi brzdí v práci. Pomáha mi susedka, vysokoškoláčka. Prepisuje mi v počítači texty, posiela ich, kam treba, ak mi príde e-mail, vytlačí ho, prinesie. Takú sekretárku mám teraz, aj to sú však výdavky z mojej nízkej penzie. Lacné nie sú ani liečenia, v mojom veku by som ich mal absolvovať každý rok,“ hovorí autor legendárneho rozhlasového seriálu Čo nového Bielikovci.

fotografia

Financie pre svoju činnosť získava občianske združenie z pomoci podnikateľských subjektov, od dobrovoľných darcov a tiež z 2% z daní. Jednotlivé osudy dokumentuje a uverejňuje na sociálnych sieťach, svojej internetovej stránke www.babieleto.sk a v médiách.